Türkiye’de zonal topraklar düz ve az engebesi olan hafif eğim gösteren yerlerde gelişmiş ve varlığını sürdüren topraklardır. Zonal toprak çeşitleri;
- Kırmızı Renkli Akdeniz Toprakları; Terra-Rosa olarak bilinir. Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde ve kalkerler üzerinde oluşan topraklardır. Demir oranı olan bu topraklar demirin oksitlenmesi ile kırmızı rengi almışlardır. Besin bakımından zengin olmayan bu topraklarda en çok turunçgil, zeytin yetiştiriciliği yapılır ve bağcılık yapılır.
- Kahverengi Orman Toprakları; Türkiye’de orman bulunan yerlerde orman bitki örtüsünün altında varlığını göstermektedir. Bu toprakların bulunduğu bölgeler eğimli yapılara sahiptir. Toroslar, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde varlığını en çok gösteren toprak çeşididir.
- Podsolümsü ve Podsol topraklar; 1000 milimetre yağışın olduğu sıcaklık ortalamalarının az olduğu serin ve soğuk ortamlarda bulunan ladin, kayın, sarıçamların olduğu bölgelerde görülen toprak çeşididir. Karadeniz bölgesinin kuzeye bakan yamaçlarında, Yıldız dağlarının yüksek kısımlarında bu toprak türüne sık sık rastlanmaktadır. Bu topraklar humus bakımından zengindir.
- Çöl toprakları; Bir diğer adı ise sierozemlerdir. Kuraklığın etkili olduğu yerlerde özellikle İç Anadolu Bölgesinin güneyi ve Konya Ovasında görülmektedir. Bu toprakların olduğu bölgelerde bitki örtüsü çok zayıftır.
- Kahverengi Step Toprakları; İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde görülen toprak çeşididir.
- Kestane ve kırmızımsı kestane renkli topraklar; Bu toprak çeşidinin olduğu yerlerde step çayırları vardır.
- Kireçsiz ve kahverengi topraklar; Yağışın çok fazla olduğu kısımlarda görülmektedir.