Bilgi

Özürlü Kimlik Kart

özürlü kimlik kart
Written by admin

Özürlü insanlar, hayatta birçok zorlukla karşılaşıp mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Toplum olarak bizlere düşen, onların bu zor hayatlarını daha kolay hale getirmeye çalışmak olmalıdır. Devletimiz de özürlü vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak adına onlara özürlü kimlik kartları sunmaktadır.

            19.07.2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik” gereği özürlülere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere özürlü kişilere verilen karta özürlü kimlik kartı denir.  Özürlü  kimlik kartı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde kırk (%40) veya daha yüksek bir oranda kaybeden ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan özürlü bireylere verilmektedir.

Özürlü Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

            Özürlü kimlik kartı çıkarabilmek için Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastaneden %40 veya üzeri özürde sağlık kurulu raporu almanız gerekmektedir.  Bu aldığınız raporun aslı veya noter onaylı örneği, nüfus cüzdanı  ve 2 adet fotoğraf  ile  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Gerekli formları ve belgeleri doldurduktan sonra özürlü kimlik kartınızı alabilirsiniz.. Bu kart bir defaya mahsus çıkarılır. Kişi hayatını kaybederse veya özürlülüğü %40’ın altına düşerse kart, il müdürlüklerine iade edilir. Bu kimlik kartlarını çıkarıp çıkarmamak özürlü kişinin isteğine bağlıdır.

            Özürlü kimlik kartında bulunan bilgilerin değişmesi durumunda, il müdürlüklerine giderek gerekli düzenlemeleri yeniden yaptırabilirsiniz. Kartın çalınması, kaybedilmesi veya kullanılamaz hale gelmesi durumunda da yine il müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

            Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, bulundukları yerden özürlü kimlik kartı almış olsalar bile, o kartlar Türkiye’de geçerli olmamaktadır. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerden tekrar rapor alıp başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

            Özürlü kimlik kartı ile öncelikle indirimli ve ücretsiz seyahat olmak üzere birçok hak ve hizmetten yararlanılmaktadır. Örnek verecek olursak;

  • Devlet Demir Yolları’nda %50  indirim uygulanmaktadır.
  • Belediye toplu taşıma araçlarından indirimli yada ücretsiz  faydalanılmaktadır.
  • Türk Hava Yolları’nda iç hat uçuşlarında %20, dış hatlarda %40 indirim uygulanmaktadır.
  • ÖMSS sonuçlarına göre kamuda atanma imkanları bulunmaktadır.
  • Özürlülük oranına göre erken emeklilik imkanı bulunmaktadır.
  • Devlet tiyatrolarından ücretsiz, sinemalardan da indirimli yararlanılmaktadır.

About the author

admin

Leave a Comment